Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Ngungkulan Wabah Panyakit Anu Sok Tepa

Seperti sedang seksi-seksinya berita mengenai virus Corona, sehingga media-media berlomba untuk memberitakannya. Berita-berita viral sebelumnya ( tentu berita buruk), yang menyangkut pusat kekuasaan, lingkaran kroni, yang sudah jelas masuk ranah hukum, raib tertelan Corona. Sungguh dahsyatnya berita Corona!

Menyikapi hal merebaknya virus Corona ini, sebaiknya kita kembali ke solusi Islam. Bagaimana seharusnya kita bertindak sesuai syariat. Pada kesempatan kedua ini, khusus di rubrik Khutbah Jumat, Saya share naskah khutbah mengenai "Ngungkulan Wabah Panyakit Anu Sok Tepa ", atau Menghadapi wabah penyakit yang menular. Naskah ini diambil dari seruanmasjid.com. Khutbah  ini disajikan dalam Bahasa Sunda.

KHUTBAH KAHIJI


إنَّ الْحَمْدَ لِلَّهِ, نَحْمَدُهُ, وَنَسْتَعِينُهُ, وَنَسْتَغْفِرُهُ, وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا, وَسَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا
مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ, وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ,
أَشْهَدُ أَنْ لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لَاشَرِيْكَ لَهُ، شَهَادَةَ مَنْ هُوَ خَيْرٌ مَّقَامًا وَأَحْسَنُ نَدِيًّا.
 وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا محَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الْمُتَّصِفُ بِالْمَكَارِمِ كِبَارًا وَصَبِيًّا.
 اَللَّهُمَّ فَصَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ كَانَ صَادِقَ الْوَعْدِ وَكَانَ رَسُوْلاً نَبِيًّا، وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ الَّذِيْنَ يُحْسِنُوْنَ إِسْلاَمَهُمْ وَلَمْ يَفْعَلُوْا شَيْئًا فَرِيًّا،
 أَمَّا بَعْدُ، فَيَا أَيُّهَا الْحَاضِرُوْنَ رَحِمَكُمُ اللهُ،
 اُوْصِيْنِيْ نَفْسِيْ وَإِيَّاكُمْ بِتَقْوَى اللهِ، فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُوْنَ.
قَالَ اللهُ تَعَالَى :

وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ

Prak tuang jeung ngaleueut aranjeun, tapi ulah sok kaleuleuwihan.  Saèstuna Alloh teu mikaresep jalma-jalma anu kaleuleuwihan”. (TQS al-A’rof [7]: 31)

Hadirin jama’ah jum’ah rohimakumulloh,

Alhamdulillah, Alloh masih kénéh maparin kesempetan ka urang sadaya pikeun ngalaksanakeun amal sholeh dina siang anu saé ieu, di tempat anu mulya, sasarengan sareng jalmi-jalmi anu mulya.  Sholawat sinareng salam mudah-mudahan salamina dicurah limpahkeun ka junjungan urang sadayana Nabi Agung Muhammad SAW.

Kahiji sarta anu paling utami, prak geura takwa aranjeun sadaya ka Alloh.  Cumponan panggero Alloh, laksanakeun paréntah-Na sarta tinggalkeun sadaya cegahan-Na.  Saéstuna kata'atan urang ka Mantenna nyaéta konci turunna pitulung Alloh ka urang sadaya.
Hadirin jama’ah jum’ah rohimakumulloh,

Poe kiwari, perhatian dunya ditujukeun kana hiji anu kacida ngabahayakeunna nyaéta wabah virus Corona anu sumebar ti nagri Cina.  Ratusan urang geus perlaya akibat éta virus jeung puluhan rébu séjénna masih tihothat ngalawan serangan éta virus di tiap rumah sakit.  Loba jalma anu jadi hariwang, kaasup urang ogé salaku umat Islam.

Henteu ngan saukur sumebar di Cina, virus Corona ieu geus sumebar ka 25 nagara sejenna.  Jeung lain teu mungkin éta virus geus nepi ka nagri urang.  Mudah mudahan Alloh SWT nangtayungan ka urang sadayana.  Aamiin.

Hadirin jama’ah jum’ah rohimakumulloh,

Mungkin diantawis hadirin sadaya aya anu panasaran sarta naros, kumaha ngugkulan serangan virus anu kacida pisan bahayana? Naha kira-kira sanggup Islam méré solusi (jalan kaluar?)

Jawabanana, Islam diturunkeun ku Alloh sacara lengkep, pikeun ngatur urusan dunya ieu.  Pasti Islam boga solusi. 

Wabah panyakit anu sok tépa henteu ngan ukur kajadian zaman kiwari atawa dina zaman modérn. Dina sajarah panjang peradaban Islam, wabah panyakit anu sok tépa pernah kajadian dina mangsa Rosululloh SAW.  Waktu harita wabah kusta anu sok tépa sarta kacida bahayana saméméh dikanyahokeun obatna. 

Terus kumaha anu dilakukeun ku Nabi SAW pikeun ngugkulan wabah panyakit éta? Rosululloh SAW ngalaksanakeun karantina atawa isolasi pikeun anu kaserang kusta.  Anjeunna nyegah jalma anu séhat deudeukeutan atawa ningali jalma-jalma anu kaserang panyakit kusta.  Dawuhan Mantenna:

‏ لاَ تُدِيمُوا النَّظَرَ إِلَى الْمَجْذُومِينَ

“Ulah terus-terusan ningali jalma anu kaserang panyakit kusta”.  (HR al-Bukhori)

Lain ngan ukur kitu, Rosul SAW ngawangun témbok di sabudeureun daérah tempat mahabuna éta wabah panyakit.  Paringetan supaya ati-ati kana panyakit kusta ogé disebarluaskeun dina mangsa jumenengna Rosululloh SAW.  Abu Hurairoh ra nyarioskeun yén Rosululloh ngadawuh, “Jauhan jalma anu kakeunaan panyakit kusta, saperti anjeun ngajauhan singa.”  (HR al-Bukhori).

Anjeunna SAW ogé kantos ngingetan umatna supaya ulah ngadeukeutan wilayah anu keur katarajang ku wabah panyakit.  Sabalikna, lamun keur aya di tempat anu keur kakeunaan wabah panyakit, maranéhna dicegah supaya ulah kaluar.  Mantenna ngadawuh:

إِذَا سَمِعْتُمْ بِالطَّاعُونِ بِأَرْضٍ فَلاَ تَدْخُلُوهَا، وَإِذَا وَقَعَ بِأَرْضٍ وَأَنْتُمْ بِهَا فَلاَ تَخْرُجُوا مِنْهَا

Lamun anjeun ngadéngé wabah panyakit kajadian di hiji wilayah, ulah anjeun asup ka éta wilayah.  Sabalikna, lamun éta wabah panyakit kajadian di tempat anjeun cicing, maka anjeun ulah kaluar tina éta tempat”.  (HR al-Bukhori)

Wabah panyakit anu bisa tépa, ogé pernah kajadian dina mangsa Kholifah Umar bin al-Khoththob. Dina hiji riwayat nyebatkeun: Kholifah Umar pernah kaluar pikeun ngalakukeun safar ka wewengkon Syam.  Nalika nepi di wilayah anu katelah Sargh, anjeuna meunang béwara yén harita keur mahabu hiji wabah panyakit di wilayah Syam.  Abdurrahman bin Auf tuluy ngabéjaan ka Umar yén Rosululloh SAW pernah ngadawuh, “Lamun aranjeun ngadéngé wabah panyakit aya di hiji wilayah, ulah aranjeun asup ka éta wilayah. Sabalikna, lamun wabah panyakit kajadian di tempat anjeun cicing, ulah aranjeun kaluar ningggalkeun éta tempat." (HR al-Bukhori).

Nurutkeun Imam al-Waqidi nalika kajadian wabah panyakit Tho’un anu mahabu di sakabéh  nagri Syam, wabah ieu ngabunuh korban 25.000 jiwa leuwih.  Nepika di antara para sohabat aya anu kakeunaan ku wabah panyakit ieu.  Aranjeunna téh nyaéta Abu Ubaidah bin Jarrah, al-Harits bin Hisyam, Syarahbil bin Hasanah, Fadhl bin Abbas, Muadz bin Jabal, Yazid bin Abi Sufyan jeung Abu Jandal bin Suhail.

Hadirin jama’ah jum’ah rohimakumulloh,

Dina hal séjénna Islam maréntahkeun ka urang sadaya supaya meraktékkeun gaya hirup séhat.  Contona dimimitian dina tuangeun.  Alloh SWT parantos ngadawuh :

فَكُلُوا مِمَّا رَزَقَكُمُ اللَّهُ حَلَالًا طَيِّبًا 

Makanlah oleh kalian rezeki yang halal lagi baik yang telah Allah karuniakan kepada kalian (TQS an-Nahl [16]: 114).

Teu cukup halal wungkul, urang diparéntahkeun supaya teu tuang kaleuleuwihan.  Komo deui nepika nuang tuangeun anu saéstuna éta kadaharan téh teu pantes dituang, saperti lalay atawa kalong.

Alloh SWT ngadawuh:

وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ

Prak tuang jeung ngaleueut aranjeun, tapi ulah sok kaleuleuwihan.  Saèstuna Alloh teu mikaresep jalma-jalma anu kaleuleuwihan”.  (TQS al-A’rof [7]: 31)

Salian ti éta, Islam maréntahkeun ka urang pikeun salawasna ngajaga kabersihan diri ogé lingkungan sabudeureun urang.  Pikeun éta pisan Rosululloh SAW, misalna, biasa ngalaksanakeun wudhu, siwak, nganggo seuseungitan, motong kuku jeung ngabersihan lingkunganana. 

Jeung anu jauh leuwih penting, pangawasa nagri ieu mibanda kawijakan anu utama pikeun ngajaga kaséhatan rahayatna.  Komo deui nalika kajadian wabah panyakit anu tépa.  Tangtu rahayat butuh anu méré panyalindungan sampurna ti pangawasana.  Pamingpin teu meunang apilain, ulah haré-haré.  Pangawasa kudu tanggung jawab ka sakabéh rahayatna.  

Mudah-mudahan Alloh SWT nangtayungan ka urang sadayana.  Aamiin!

[]

بَارَكَ الله لِي وَلَكُمْ فِى اْلقُرْآنِ اْلعَظِيْمِ، وَنَفَعَنِي وَإِيَّاكُمْ بِمَافِيْهِ مِن الآيَةِ وَذِكْرِ الْحَكِيْمِ وَتَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ وَإِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ العَلِيْمُ، وَأَقُوْلُ قَوْلِي هَذَا فَأسْتَغْفِرُ اللهَ العَظِيْمَ إِنَّهُ هُوَ الغَفُوْرُ الرَّحِيْم

Khutbah II


اَلْحَمْدُ للهِ عَلىَ إِحْسَانِهِ وَالشُّكْرُ لَهُ عَلىَ تَوْفِيْقِهِ وَاِمْتِنَانِهِ. وَأَشْهَدُ أَنْ لاَ اِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الدَّاعِى إلىَ رِضْوَانِهِ. اللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وِعَلَى اَلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَسَلِّمْ تَسْلِيْمًا كِثيْرًا

أَمَّا بَعْدُ فَياَ اَيُّهَا النَّاسُ اِتَّقُوااللهَ فِيْمَا أَمَرَ وَانْتَهُوْا عَمَّا نَهَى وَاعْلَمُوْا أَنَّ اللهَ أَمَرَكُمْ بِأَمْرٍ بَدَأَ فِيْهِ بِنَفْسِهِ وَثَـنَى بِمَلآ ئِكَتِهِ الْمُسَبِّحَةِ بِقُدْسِهِ وَقَالَ تَعاَلَى إِنَّ اللهَ وَمَلآئِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلىَ النَّبِى يآ اَيُّهَا الَّذِيْنَ آمَنُوْا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا. اللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلِّمْ وَعَلَى آلِ سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ وَعَلَى اَنْبِيآئِكَ وَرُسُلِكَ وَمَلآئِكَةِ اْلمُقَرَّبِيْنَ وَارْضَ اللّهُمَّ عَنِ اْلخُلَفَاءِ الرَّاشِدِيْنَ أَبِى بَكْرٍ وَعُمَر وَعُثْمَان وَعَلي وَعَنْ بَقِيَّةِ الصَّحَابَةِ وَالتَّابِعِيْنَ وَتَابِعِي التَّابِعِيْنَ لَهُمْ بِاِحْسَانٍ اِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ وَارْضَ عَنَّا مَعَهُمْ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

اَللهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَاْلمُؤْمِنَاتِ وَاْلمُسْلِمِيْنَ وَاْلمُسْلِمَاتِ اَلاَحْيآء مِنْهُمْ وَاْلاَمْوَاتِ اللهُمَّ أَعِزَّ اْلإِسْلاَمَ وَاْلمُسْلِمِيْنَ وَأَذِلَّ الشِّرْكَ وَاْلمُشْرِكِيْنَ وَانْصُرْ عِبَادَكَ اْلمُوَحِّدِيَّةَ وَانْصُرْ مَنْ نَصَرَ الدِّيْنَ وَاخْذُلْ مَنْ خَذَلَ اْلمُسْلِمِيْنَ وَ دَمِّرْ أَعْدَاءَ الدِّيْنِ وَاعْلِ كَلِمَاتِكَ إِلَى يَوْمَ الدِّيْنِ. اللهُمَّ ادْفَعْ عَنَّا اْلبَلاَءَ وَاْلوَبَاءَ وَالزَّلاَزِلَ وَاْلمِحَنَ وَسُوْءَ اْلفِتْنَةِ وَاْلمِحَنَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا

وَمَا بَطَنَ عَنْ بَلَدِنَا اِنْدُونِيْسِيَّا خآصَّةً وَسَائِرِ اْلبُلْدَانِ اْلمُسْلِمِيْنَ عآمَّةً يَا رَبَّ اْلعَالَمِيْنَ. رَبَّنَا آتِناَ فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ. رَبَّنَا ظَلَمْنَا اَنْفُسَنَا وَاإنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ اْلخَاسِرِيْنَ.
 عِبَادَاللهِ ! إِنَّ اللهَ يَأْمُرُنَا بِاْلعَدْلِ وَاْلإِحْسَانِ وَإِيْتآءِ ذِي اْلقُرْبىَ وَيَنْهَى عَنِ اْلفَحْشآءِ وَاْلمُنْكَرِ وَاْلبَغْي يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ وَاذْكُرُوا اللهَ اْلعَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوْهُ عَلىَ نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرْ

-------------------------------------------
Akhir kalam, semoga naskah khutbah Jumat ini bermanfaat, selain sebagai bahan khutbah untuk khotib, namun juga semoga bermanfaat bagi kaum muslimin semuanya.
Deni Kurnia
Deni Kurnia Guru, Blogger, dan Seorang Pembelajar

Posting Komentar untuk "Ngungkulan Wabah Panyakit Anu Sok Tepa "